Når dit lave selvværd styrer andre

Når børn sørger - et minikursus (1)

Jeg mødte på et tidspunkt en kvinde med lavt selvværd. Meget lavt selvværd. Hun var superdygtig til sit fag og det hun gjorde, men hun undskyldte hele tiden for det. Hun talte hele tiden sig selv ned. Hun talte hele tiden sine produkter ned.

 

Faktisk blev det hurtigt sådan, at hun faktisk styrede samværet med andre, for det handlede ofte om, at hun ikke skulle have det skidt. Ja, det sagde ingen jo højt, men alle gjorde sig umage for at X her skulle føle sig bedst muligt tilpas.

 

Det betød, at en masse ting aldrig blev sagt, at ros til andre ikke blev givet, at den konstruktive feedback blev holdt tilbage.

 

Hvem gavnede det? Ingen.

 

Jeg kunne også se, hvordan kollegerne blev mere og mere irriterede både på hende og på hinanden, for der var simpelt hen for meget, der blev hobet op og forblev usagt hen over tid.

 

Dit lave selvværd rammer andre - negativt

Lavt selvværd rammer ikke kun den enkelte - det rammer også dem rundt om. Og det rammer negativt.

 

Når der bliver taget alle de hensyn til en person, så gør det ikke noget godt for deres selvværd. Det støtter og flytter dem ikke. Det holder dem fast.

 

Når jeg underviser i assertiv adfærd, så overrasker det mig altid, hvor få mennesker, der regner det for ok at fortælle, hvad de vil og ikke vil. At det ikke er egoistisk. At det faktisk er god service over for omgivelserne. At det gør det lettere for omgivelserne, og at det gavner dem selv. Det er simpelt hen lettere at give folk, hvad de godt vil have, når man ved, hvad det er.

 

Og ja, gu er det da synd for dem med lavt selvværd. Men det er kun den med det lave selvværd, der faktisk kan GØRE noget ved det. Det kan vi andre ikke.

 

Dit selvværd kan godt flyttes

Hvis dit lave selvværd er opstået som følge af for mange gange, hvor du lærte, at du ikke skulle stole på dig selv og dine følelser, så sig til. Det kan vi arbejde på.

Hvis dit lave selvværd er opstået som følge af din egen tvivl om alt muligt, så sig til. Det kan vi arbejde på.

Jeg kan i øvrigt i parentes tilføje, at jeg møder lavt selvværd i de laveste medarbejderlag og også i de højeste lederlag. Det har intet med titel eller baggrund at gøre.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!