Er du også din egen værste fjende?

Design uden navn (94)

"Det kan jeg ikke! For hvis jeg gør det, så vil han gøre X, Y, Z" - Hun var meget intens, og hun mente hvert et ord. Og så var det, at jeg spurgte: "Hvordan ved du det?"

 

Hun havde nemlig - ligesom mange andre - bygget sine argumenter op på egne og utestede antagelser. Hun var en ekstremt intelligent kvinde med en succesfuld karriere, så dum var hun bestemt ikke. Og hun gjorde det, som de fleste af os gør: Hun gik ud fra, at hvad hun troede var sandt også var det.

 

Og her kommer en lille hemmelighed: De fleste tænker faktisk bare på sig selv. De har så rigeligt at lave med at få hverdagen til at hænge sammen, at de faktisk ikke bruger tid på at sidde og filosofere over, hvad andre mon har brug for, lyst til, eller tænker.

 

Det er også derfor, det næsten ikke kan betale sig for dig at bruge tid på at overveje, hvad andre vil sige nej til eller forkaste. For du aner det ikke. Det allerletteste og mest tydeligt er faktisk at gøre følgende:

 

  • Hej chef, nu skal du høre, jeg har lyst til A, hvordan kan vi få det til at ske?
  • Kære Svend Åge, jeg vil godt bede dig om X, fordi jeg har brug for det/lyst til det/er nysgerrig på det

 

Det letteste er faktisk at gøre sig klart, hvad du præcist gerne vil have - hvorfor du vil have det - og så bede om det. Stille og roligt.

 

Det kan godt være, at du får nej, og så kan du jo spørge hvad der så er muligt.

 

Det gør det utroligt meget lettere for dem, der skal give dig lov eller hjælpe dig eller hvad de nu skal. Nu ved de nemlig helt præcist, hvad du godt vil have. Når vi ved det helt præcist, så er det også meget lettere at tage stilling til. Og meget lettere at give dig det fremfor - hvad der også ofte sker - at give dig noget, som DE tror, du gerne vil have. Og det ved de jo så heller ikke noget om, for det er baseret på DERES antagelser.

 

Det kan blive noget gevaldigt rod.

 

Prøv at lægge mærke til, hvor tit det faktisk kun er dine egne antagelser og tanker, som holder dig tilbage fra noget. Hvad enten det er jobbet, kærligheden, ferieønsker, venner osv. Har du fortjent det? Jeg synes det ikke.

 

PS: Hvis du er i den situation, at nogen udsætter dig for noget, der er ubehageligt, som du godt vil have ændret, så kan du bruge denne model:
 

  • Da du gjorde X (en observation ikke en anklage)
  • Så følte jeg Y (skuffelse, blev ked af det - hvad det nu er)
  • For det betyder, at Z (hvilken påvirkning gør det enten mig eller det, jeg gerne vil)
  • Næste gang kunne jeg godt tænke mig, at du …..

 

Det lyder måske firkantet og akavet, men ved du hvad - det var det også den første gang, du prøvede at cykle. Det kræver øvelse, og JEG tror på dig. Så det kan du også roligt selv gøre.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!