Husker du at sige fra?

Husker du at sige fra?

En del af det at have et sundt liv er at være taknemlig og positiv. Men ikke kun det.

Hvis du ikke formår at sige fra, når dine grænser er overskredet, når du oplever, at der bliver begået uret mod dig, så er det ikke sundt.

Du skal selvfølgelig sige fra pænt og sobert - og du skal gøre det efter en afsøgningsproces.

  • Hvordan kan det være, at han/hun gjorde A eller B? - og her kan du fx spørge hvad der lå bag
  • Gad vide hvilken intention han/hun havde?
  • Hvad føler jeg som en konsekvens af det?
  • Er det respektfuldt eller ikke? 
  • Hvad ville du foretrække i stedet? 

 

Du skal ikke bare fare i flint, men du må gerne sige fra og også gøre det tydeligt. Og det bedste er, hvis du kan gøre det balanceret og proportionalt. Hvad betyder det så?

Det betyder, at du - og jeg - skal komme med en respons, der svarer til det, vi har oplevet. Du skal ikke flegne stort ud, hvis nogen har glemt at hænge vasketøj op - men det kan være nødvendigt at gøre det, hvis der er store omkostninger.

Og så skal vi vælge vores kampe eller sigen fra med omtanke. Der vil altid være noget eller nogen, der jokker os over tæerne. Nogen er ligegyldige for vores liv - andre er det ikke. Vi skal fx ikke vænne vores ægtefæller eller børn til, at det er ok at blæse på os. Og det kan være irriterende men ikke grund til konflikt, at nogen snyder sig ind foran os i kassekøen i Brugsen.

En god hjælp kan være at gøre dig det klart, hvad der er vigtigt for dig og handle efter det. For mig er min integritet, ordentlighed og transparens fx ret vigtig. Hvis jeg bliver beklikket eller angrebet på dem, så siger jeg fra - og jeg gør det tydeligt. Og sikkert nogen gange for voldsomt - og andre gange ikke voldsomt nok. Men det er vigtigt for mig at have de ting på det rene. Og andre har andre værdier, som det for dem er værd at holde fast i og sige fra, når de er i spil.

En hjælp kan være for dig, at du faktisk hjælper andre med at kende dig bedre, når de også ved, hvad du accepterer og ikke accepterer. De fleste mennesker vil jo gerne være hjælpsomme og imødekommende - og det er bare lettere, når man ved, hvordan du gerne vil have det.

Så: Sig fra - det handler om din egen selvrespekt - og det handler om at gøre det lettere for andre.

Tilmelding nyhedsbrev

* indicates required Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!