Hvorfor er sorg tabu?

Hvorfor er sorg tabu?

Vi er godt nok berøringsangst, når det handler om sorg. Og jeg kan bevise det med tal.

Tidligere skrev jeg et blogindlæg om sorg og de 6 helt almindelige myter om sorg. Det blev postet af coachdk på deres Facebook-side. På en time var der 200 mennesker inde og læse det. Ingen har (endnu) kommenteret opslaget, men flere har delt det - dog ikke i offentlig tilstand, så man kan se hvem det er. Det siger mig, at sorg - det er ikke noget, vi taler om - det er noget, vi læser om. For os selv.

Og hvorfor er det så sådan: Ja, min teori er, at det handler om svære følelser, og dem er vi vildt dårlige til at håndtere. Det er som om, at vi nok har fået ja-hatte på og kan juble og glæde os, men når livet er sort, ja, så er det bare lidt ærgerligt, og man må klare det selv.

Altså: Der hvor livet er sværest, hvor man isolerer sig mest, hvor man kan overskue mindst, så må man sejle sin egen sø, til man er klar igen.

Det er simpelt hen ikke i orden!

Inden for Grief Recovery (læs mere her: www.slipsorgen.dk/om-metoden), som jeg arbejder med, definerer vi bl.a. sorg som "alle de ofte modstridende følelser, som opstår ved en forandring, eller en afslutning på et velkendt livsmønster." og der er over 40 livsbegivenheder, der kan udløse sorg. Dvs det er MEGET mere end dødsfald og skilsmisse.

Så derfor et par spørgsmål til dig:

  • Da du hørte, at din kollegas mand døde, hvad gjorde du så? Fortalte om dine egne sorgoplevelser? Eller lod vedkommende fortælle selv? Jeg håber det sidste, for når man er i sorg, så er ens hjerne som under stress: Man kan ikke overskue ret meget - og da slet ikke dine oplevelser. Det, man har brug for, er bare at kunne tale - uden at blive afbrudt.
  • Da din kollega blev fyret, hvor god var du da til at holde kontakten (for ja - fyring er også sorgfuldt)? Mennesker i sorg isolerer sig. Og desværre ser man alt for tit, at kolleger og andre undgår vedkommende. Det er jo ubehageligt at blive konfronteret med tristhed.
  • Da din veninde havde en ufrivillig abort - hvad gjorde du så? Sagde "Op på hesten igen - skynd dig at blive gravid igen" eller lyttede du til hendes smerte over at have mistet en fælles fremtid med det tabte barn?
Sorg er noget, vi alle har oplevet - og noget, vi alle vil opleve igen. Det er en følelse. En helt naturlig følelse.Læs mere her: www.slipsorgen.dk

Tilmelding til nyhedsbrev

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!