Ud med de 5 stadier af sorgUd med de 5 stadier af sorg

Det har været kutyme i mange kredse at fortælle efterladte, at de skal gå de fem faser igennem for at komme igennem sorgen. For at sørge ”rigtigt”

Mange har garanteret hørt om de 5 stadier af sorg og bruger dem til at hjælpe mennesker, der er i sorg. Men ved du hvad? De er slet ikke beregnet til mennesker i sorg. De er beregnet til mennesker, der skal acceptere alvorlig og terminal sygdom. Og det er en helt anden situation.

Problemet med at bruge de 5 stadier af sorg er, at folk i sorg så får at vide, at de sørger forkert! Men lad os se på, hvad de fem stadier er – og så tage den derfra  1. Fornægtelse
  2. Vrede
  3. Forhandling
  4. Depression
  5. Accept
Forestil dig så følgende situation: Højtelskede mormor på 92, der har været syg i nogen år, dør omgivet af sin kærlige familie, der alle får sagt pænt farvel. Ingen benægter, at mormor er død. Ingen er vrede, for det var afslutningen på et fint liv. Ingen beder til Vorherre om at få mormor tilbage, for tiden var inde, men det kan godt være, at de fortryder, at de ikke fik besøgt mormor noget oftere. Ingen bliver deprimerede – som jo altså er en alvorlig psykisk tilstand. Til gengæld har alle accepteret det.

Så hvis det nu var din mormor, som du elskede højt og stadig savner, men hvor du slet ikke har været de fem stadier igennem – kan du så ikke finde ud af at sørge? Jo, det kan du da! Har du så snydt? Nej, du har ej. For du sørger på din måde og med dine minder.

Og andre sørger på deres måde. Alle sørger individuelt, for alles relationer er individuelle – og derfor kan du ikke sige, at alle skal fem specifikke stadier igennem i en specifik rækkefølge.

Der er ikke nogen facitliste på at sørge. Bum. Vi sørger hver på vores måde. Bum. For at komme gennem sorg, så ser vi på den individuelle relation – og/eller på alle de forskellige tab, du har haft, og som har ført til, at det sidste tab har været meget tungt. Og det gør vi helt systematisk, så vi får det hele med og så du ikke sidder fast. Sådan kommer du gennem sorg.Tilmelding til nyhedsbrev

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!