De tre tilgange til livetDe tre tilgange til livet

Vidste du, at der er tre fundamentale tilgange til livet? Vidste du, at de tre tilgange er meget afgørende, for den måde, du lever dit liv på, og de beslutninger du træffer?Hvis vi går ud fra, at mennesket – som andre levende væsener – har fokus på artens overlevelse, så er der følgende tre tilgange til, hvordan man sikrer overlevelsen.

Den, der sikrer rammerne og eksistensen - overleverenHer er fokus på det, der sikrer den fysiske overlevelse af dig og dine. Man kunne sige, at det er en meget praktisk tilgang til livet: Du har penge nok til huslejen, du sparer op til alderdommen, der er altid mad i fryseren, og du sørger for at kende de rigtige mennesker. Du navigerer socialt med et fokus på, hvad der gavner dig. I modsætning til navigatøren ovenfor, som gør det for at få defineret sin plads i hierarkiet. Kernesegmentet for kummefrysere er typisk her. Hvis du holder fester, så vil fokus typisk være på ting som praktiske lokaler, mad der kan laves i forvejen, styr på hvem der står for rengøringen bagefter. De beslutninger, du træffer vil typisk handle om at sikre, at rammerne for dit liv enten vedligeholdes eller forbedres. På papiret kan det se meget tørt og praktisk ud, men der er styr på tingene. Det er dig i relation til dig selv.

Den, der sikrer pladsen og rollen - navigatørenHer er fokus på det, der sikrer eller definerer din plads i flokken/hierarkiet. På arbejdspladsen er det typisk noget med, at du har helt styr på hvem der lytter til hvem, hvad der skete til julefrokosten, hvem der er alfa-hannen, og hvem der i hvert fald ikke er det. Det er her, man er obs på kulturen – hvordan ”man” opfører sig der, hvor du er. Hvad er de sociale normer, og hvad er det ikke. Hvis du hører til her, så har du helt styr på de uformelle hierarkier. Det vil være dig, der ved, at hvis noget skal til direktørens ører, så skal man gå via Jørgen i Økonomi og ikke via direktionssekretæren – selv om det ser sådan ud på organisationsdiagrammet. Det er også dig, der ved, hvordan man skruer en sjov fest sammen, hvor alle kan komme hinanden ved. Du ved, hvem man skal invitere, for at festen bliver en succes. For det er vigtigt for dig, at flokken trives, og at du ved, hvor du hører hjemme i flokken. Det kan se ud som om på overfladen, at det hele handler om at have det sjovt med andre, men det har en funktion: Det giver dig en plads i hierarkiet. Det er dig i relation til de mange.

Den, der sikrer energien og intensiteten - 1:1Her er fokus på det modsvar, du får på det, du sender ud i verden. Det kan handle om den energi, som du får i mødet med andre mennesker, men det kan også handle om de lækre ting og detaljer eller spændingen i at håndtere en situation. Tænk på den energi, der kommer ind, når du ser en flot udfoldet påfugl, der gør opmærksom på sig selv og har brug for den opmærksomhed, der ligger i at vise sin smukke fjerpragt. Det kan her også godt være tante Lise i en højrød cocktail-kjole med masser af guldsmykker. Dit fokus er på at udsende og modtage signaler, og den intensitet, der er i det, sætter retningen for de valg, du træffer. Fx om du har lyst til at sidde i en bestemt restaurant, eller om stemningen i et rum skifter uforklarligt. Sådan nogen ting, kan du mærke, og de betyder noget for dig. Hvis du holder fester, så er der helt styr på farvesammensætningen, at lyset er "lækkert", at musikken skaber den rigtige stemning.

Nogen kalder denne energi for seksuel, men det handler om meget mere end det. Det handler om intensiteten i øjeblikket mellem dig og det andet menneske/den anden oplevelse. For andre kan det se ud som om, at det handler om at se ud på den rigtige måde og have de rigtige ting. Men det gør, at du føler dig godt tilpas i verden – at du får en god energi tilbage fra dine omgivelser. Det er dig i relation til den anden/det andet.

Og hvad så?De tre grundinstinkter vil i meget høj grad påvirke de store beslutninger, du tager i dit liv. Og de vil også være en medvirkende årsag til mange af dine konflikter med din partner.

  • Hvis I skal købe et nyt hus, vil du måske være interesseret i et hus, fordi der er et lækkert blødt lys i stueetagen, hvor din partner måske ser på, om I har gæsteværelser nok eller om, I kan sikre en god belåning eller, om badeværelset er nyt, så I sparer den udgift.
  • Det kan også være, at din ide om en drømmeferie er bare jer to på ferie på et lækkert lille badested i Mexico, hvor din partners ide er Barcelona og tæt på barerne, så I kan komme ud have det sjovt.
  • Hvis du skal vælge en ny arbejdsplads, så ser du måske på, om det er til at komme til med offentlige transportmidler – det kan også være, at det vigtigste for dig er, om du svinger godt med chefen, eller at din arbejdsplads er lækkert indrettet, eller bare har en rigtig god stemning.
  • Hvis I skal på skiferie, så vælger du måske noget skitøj, der er knapt så smart – til gengæld kan du bruge det de næste fire år. Din partner ville måske vælge noget, der er lækkert og smart, men måske ikke lige varmt nok – eller som ikke kan vaskes men skal renses.
Alt ovenfor kan være årsag til konflikter. Derfor: Jo mere, du kender til dit eget primære instinkt, jo bedre ved du, hvad du trives med, men måske også hvorfor andres måder at se på nye huse, ferier eller arbejdspladser er fuldt ud lige så gyldigt som dit.

Hvad kan du nikke genkendende til og hvorfor? Del og kommenter gerne.Tilmelding til nyhedsbrev

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!