Om gode og dårlige målOm gode og dårlige mål

Det lyder så godt at have et mål om noget. Men et mål er ikke altid godt. Her er forskellen på de gode og de dårlige mål.

Et ikke-afklaret mål kan fx hurtigt blive noget, du bruger til at stå dig selv i hovedet med, og så duer det ikke. Tit er "et mål" i virkeligheden en ide eller ønske, hvor du måske ikke får gennemtænkt helt, hvad det medfører - eller hvad du helt konkret skal ændre for at nå det. Og så oplever du bare et nederlag, når du ikke når dit mål. Så hvis det "bare" er et ønske, så er det fint nok, men så må du ikke regne med, at det bliver til noget - og du må ikke bebrejde dig selv, hvis tingene ikke sker. Typisk fordi du ikke vil det nok og fordi du ikke er afklaret nok. Og det kan være fint nok.

Hvornår er et mål så godt?
Det er det, når det er et resultat af en bevidst og afklaret proces, hvor du er helt skarp på, hvad du ønsker, hvorfor du ønsker det, hvilke fordele og ulemper der er ved det, og ikke mindst er klar til at betale prisen for det. Og det kan være en pris i form af tid, penge, bekendtskaber eller parforhold.

Og hvordan får man så sådan en indsigt?
Det gør man bl.a. ved at gå gennem en grundig afklaringsproces. Den er stort set umuligt at gøre alene, for man er offer for sine egne blinde vinkler og ikke-bevidste antagelser. Ingen af os ser verden, som den helt objektivt er.  Det er derfor en god ide at få hjælpe af en professionel, så du kan

  • få defineret helt præcis, hvad der hindrer dig i at nå dit mål
  • komme systematisk rundt om alle dine egne formodninger (som fx ”det synes andre er mærkeligt”, ”det vil de være imod”, ”det kan jeg da ikke” etc.),
  • komme grundigt rundt om fordele og ulemper ved det, du ønsker
  • få kortlagt præcist, hvad der skal til for at du når dit mål – og om det er prisen værd.
  • sikre, at du har det overblik, der skal til for at kunne træffe beslutning
Det sidste er en afvejning, som kun du kan tage. Her er det coachens opgave at sørge for, at du har fået afdækket al den viden, du har brug, for at kunne træffe din beslutning – også selv om den koster. Og alle tilvalg er fravalg af noget andet - alle mål og ønsker har en pris. 

Til sidst lægger I så en plan for, hvordan dit mål kan blive til noget. Igen er det her godt at få noget hjælp til det, fordi dine indre overbevisninger kan gå ind og tage over, hvis de ikke bliver set i det rette lys.

Når du så kommer ud på den anden side af denne proces, så er du til gengæld helt klar over, hvad du skal eller ikke skal, og du vil opleve,  at du er afklaret og har ro i sindet.Rigtig god fornøjelse - og får de Rytteriet-kyndige: Numensas.

Tilmelding til nyhedsbrevKategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!