Ny leder i nyt job

Simplero blog - Facebook annonce - 1200 x 628 (7)

Du ved godt, hvordan du i nogen stillinger arbejder en uge - to uger - måske en måned sammen med den, du skal afløse. Sådan er det uhyre sjældent, når det handler om lederstillinger.

 

Forventningerne

Hvis du er ny leder, så kan det være meget overvældende. Der er en lang række forventninger til dig fra flere sider - og de fleste er måske dine egne. Det kan være
 

 • At være loyal over for både din ledelse og dine medarbejdere uden nødvendigvis at være enig eller uden at kende den præcise retning.
 • At vide, hvad din leder forventer af dig - særligt på de mere politisk ømme områder
 • At læse dit kolleganetværk at kende og finde ud af, hvad de forventer af dig
 • At lære dine medarbejdere at kende på en måde, så du kan lede og støtte og den enkelte bedst muligt
 • At ville performe fra dag 1, for du har jo masser af gå-på-mod og mangler "kun" noget viden om stedet

 

 

Udfordringerne

Så er der alle de udfordringer, der ligger og venter fra første dag:
 

 • Ofte vil netop du være valgt, fordi der er en forventning om, at du kan ændre noget, som forgængeren/medarbejderne/"plejer" har gjort. Men det er ikke sikkert, at du er helt skarp på, hvad det er. Måske er den viden, du har om det forplumret af budbringerens eget filter. Det kan du så hygge dig med som ny leder.
 • Dine medarbejdere, som du ikke kender ret godt, og som du har brug for er med dig, hvor de måske har brug for at se dig an.
 • Det at du ikke aner hvilken form for ledelse dine medarbejdere hver især trives med.
 • Du vil opleve, at der vil være øjeblikke, dage, uger, hvor du tænker, om du overhovedet kan varetage opgaven, for uanset hvad du gør, så er der nogen, der er sure.
 • Du forventes at tage stilling om noget, hvor du slet ikke føler dig klædt godt nok på og hele tiden er i tvivl, om du nu har fået stillet de rigtige spørgsmål.
 • Du vil blive presset, og når man er presset, så tager man beslutninger på en uhensigtsmæssig måde.
 • Du skal finde ud af, hvem der er en god allieret i firmaet - hvem der har lydhørhed hos ledelsen, og hvem der ikke har.
 • Og så skal du kunne sige til og fra med troværdighed og integritet.

 

 

Din egen bagage

Derudover så er vi alle præget af det, vi har med os i bagagen. Bevidst eller ubevidst.

 

Det kan være, at en kollega minder os om vores sure kusine, og så har vi - helt ubevidst - nogen af de følelser med os ind i arbejdsforholdet.


Det kan være, at du opfatter en af dine medarbejdere som bedrevidende - uden at vide, at han faktisk har en dyb og grundig viden om noget, som du kan bruge osv osv.

Måske føler du dig som en 4-årig, der får skæld-ud, når din leder bag lukkede døre siger, at der er noget bestemt, de godt vil have ændret. Det er helt normalt, og det er møgubehageligt, når du nu gerne bare vil bevise, at du har styr på det her.

 

 

Balance og mentalt overskud

Ovenstående er nogen (ja, kun nogen) af de udfordringer, jeg har hørt fra nye ledere, som jeg enten har undervist eller coachet.

Det handler om, at du når frem til det punkt, hvor du ved, hvad du siger ja og nej til. Og hvor du har fået en balance i dit liv, så også har mulighed for at være dig frem for en administrator-maskine. Det er nemlig ikke dit job som leder.

 

 

  6 råd til dig som er ny leder

 • Husk at du skal være leder som DIG - ikke som nogen som helst anden. Derfor får du brug for at finde din egen lederstil.
 • Lær dig selv godt at kende, så du kender dine egne reaktionsmønstre, ønsker, behov osv. Find - helst hurtigt - ud af, hvad du kan delegere til andre. Delegering er ikke kun at få et frit skrivebord. Det handler også om, at andre skal lære nogen processer og teknikker.
 • Brug tid på at lære dine nye medarbejdere godt at kende. Du får dine resultater gennem andre. Du har simpelt hen brug for at kende dit 'produktionsapparat'. Hvornår har hvem brug for hvad? Hvad er den enkelte god til og hvad har de lyst til for at blive udviklet. Hvordan kan du bruge af dine medarbejderes viden om organisationen? Du skal ikke opfinde det hele fra bunden.
  Du kan også med fordel finde ud af, hvornår den enkelte medarbejder føler sig motiveret. Hvad skal der til for at den enkelte trives i sin hverdag.
 • Definer ret hurtigt nogen værdier, som du godt vil lede ud fra, og del dem med dit hold. Det gør det så meget lettere for alle at træffe beslutninger og agere i hverdagen.
 • Forsøg at få defineret din rolle bedst muligt. Det gør du bl.a. ved at få afklaret forventningerne til dig fra: Dig selv, din leder, dine medarbejdere, dine samarbejdspartnere. Hvad forventer de af dig - og gør op med dig selv, om du kan levere på alle parametre. Hvis du ikke kan, så sig til. Det kan være du kan på den lange bane, men ikke lige nu.
 • Vær afklaret med, at du er trådt ind i en ny læringsproces, og at dine ledere med stor sandsynlighed ikke forventer, at du er flyvefærdig fra dag 1.


Vil du godt ind i dit nye lederjob? Så book en gratis samtale og find ud af, hvordan du kan blive endnu skarpere. 

 

Det kan også være, at du kan bruge de gode råd, du finder her

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!