Er det din første jul alene?Er det din første jul alene?Julen truer, siger man – og når man har mistet, så gælder det i særdeleshed: Julen er ikke noget, man glæder sig til.

Utroligt mange mønstre i vores liv med venner og familie er hægtet op på, at vi er par. Men hvad gør man, når man ikke er en del af et par længere, og den ultimative familiehøjtid står for døren? Her kommer en række råd og ideer.

Hav en planOg hvis du har børn, så lad dem være med i planen. Ligesom de også ofte er med i sorgen. Vær ærlig over for dem og fortæl, at du er ked af, at mor/far/bedstemor/bedstefar ikke kan være med til at holde jul mere. Fortæl, at den her jul bliver anderledes. Spørg dem, hvad de har lyst til, som kan vise savnet. Spørg dem, hvad de enten ønsker at bevare eller ændre ved jeres familietraditioner. Hvis der er noget, der er vigtigt for dig, så forklar det til dem. Dine følelser er lige så vigtige som deres.Vær ærligDet er vigtigt, at du er ærlig over for dine børn. Typisk fortæller man sige børn, at ærlighed er vigtigt, og så nytter det ikke noget, at du selv sætter dit alt-er-skam-helt-fint-ansigt på, for børn kan se på dit kropssprog og alt muligt andet, at det ikke passer. Og det ansigt sætter man så rigeligt på for alle mulige andre, når man er i sorg – du behøver ikke gøre det over for dine børn. Men det betyder ikke, at dine børn skal tage sig af dig – det ikke deres job. Og ja, det kan være svært at finde den rigtige balance, men det kan du godt.Hav en "flugtrute"Det er også en god ide at have en ”flugtrute” – et sted at gå hen, hvis det bliver for meget, så du lige kan trække dig ud af situationen lidt tid. Og så komme tilbage igen uden at skulle forklare dig. Men du skal ikke trække dig helt væk. Det er ofte det, man gør, når man sørger, og man finder ud af, at det er de færreste, hvor man føler sig tryg nok til at fortælle, hvordan man i virkeligheden har det. Det er dem, der forsøger at fikse situationen med logisk sande udtalelser, som er følelsesmæssigt fuldstændigt uduelige. Prøv at høre efter intentionen og ikke indholdet. Det kan gøre det lettere. Hvis du isolerer dig, går der længere tid, inden du får bearbejdet din sorg. Og sidder du alene, så har du ikke nogen, du kan dele sorger og glæder med eller få skabt nye gode juleminder.Beslut digHvis du hverken har børn eller planer for juleaften, så sørg for at lave nogen. Beslut dig til, hvordan du kan gøre det til en lækker aften. Nogen vælger at fejre jul på alternativ vis med gode venner. Andre vælger at lave noget god mad til sig selv. Du kan købe noget lækkert at se på eller at nyde på anden vis. Ingen siger, at bare fordi det er d. 24. december, så skal der ske nogen bestemte ting. Og da slet ikke hvis det sidste du har brug for er en juleaften med et gabende tomrum. Så lav det til en anden slags aften for dig selv. Jeg har fx lavet en aftale med en, at hver gang klokken bliver hel, så drikker hun et glas skøn portvin. Det er ikke en sædvanlig juleaften-aktivitet, men det er heller ikke en sædvanlig juleaften.

Så ja, julen truer – men den behøver ikke være væmmelig, for du kan selv have indflydelse på den, så den bliver bedst mulig for dig.

Og hvis du virkelig vil gøre noget godt for dig selv, så invester i et sorgbearbejdningsforløb, så næste jul bliver bedre. Læs mere her

Jeg ønsker dig en god, ny og nok anderledes julTilmelding til nyhedsbrev

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!