Sæt grænser!


Sæt grænser!


Kend og respekter dine egne grænserJeg har i dag måttet slette en ven på Facebook og en forbindelse på LinkedIn. Det handler om, at jeg fandt ud af, at vi havde for forskellige værdier og grænser. Og da jeg oplevede, at mine blev overtrådt, så måtte jeg sige farvel. Det bliver ikke noget stort savn, men det er stort for mig at skære mennesker ud af mit liv.Kend dine værdier


Men hvordan kunne jeg nu gøre det? Ja, bl.a. fordi jeg har en ret klar idé om, hvor mine grænser går, hvad jeg vil stå model til, og hvad jeg ikke vil stå model til. Det er den slags viden, du får, når du har oparbejdet et sundt selvværd. Når du har styr på dine egne værdier, og ved hvad de betyder for dig. Det er også når du ved, at du faktisk er ok, at du har fortjent respekt, at der muligvis kan være et karrieremæssigt hiearki, men at du har lige så meget lov til at være her som direktøren og som yngstelærlingen (og er du yngstelærlingen: Du har absolut lov til at være her og blive behandlet respektfuldt!).Når jeg coacher folk til bedre selvværd, så møder jeg jævnligt mennesker, som for længe er blevet udsat for for meget som kan ligge 30 år tilbage Og fordi de ikke fik sagt fra første gang, så tror de, at de ikke har ret til at sige fra nogensinde. Men det har du altid!Du er din egen bedste ven


Hvis du ikke får sagt fra, så siger du indirekte, at det er ok at blæse på dig og på, hvad du står for. Dels svarer det til et mentalt overgreb mod dig, dels er du faktisk ikke nogen særlig god rollemodel for andre - herunder dine børn. Det kan være svært, men hvis du nu tænker på dig selv som en god ven, så håber jeg da, at du ville tage en god ven i forsvar.Træk vejret


At sige fra kan selvfølgelig være, at sige "Stop, det her overskrider mine grænser", men det kan altså også være at trække sig i fem minutter, tage nogen dybe indåndinger og så sige, at det her er ikke lige mig. Eller det kan være at lade relationen glide ud. Kun at deltage i halvdelen af familiefesterne. At planlægge noget andet når der er drengetur. At vælge noget, der er sundere for dig.
Når jeg coacher andre, så spørger jeg jævnligt, hvad de ville sige til det, hvis nogen behandler deres venner, som de behandler sig selv. Det synes de færreste er en god idé.Kunne det ikke være fint, hvis du behandlede dig selv, som du behandler en god ven?

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!