Lever du DIT liv eller nogen andres liv?Lever du DIT liv eller nogen andres liv?

Igennem hele dit liv befinder du dig i en af to verdener. De påvirker dig begge, men det er op til dig, hvilken af dem du vil leve dit i.

Den ene er den verden, hvor du HAR mulighed for at påvirke, hvad der sker – hvor det er DIG, der har beslutningskompetencen. Den kalder jeg Din verden. Og den anden er den verden, hvor du IKKE har mulighed for at påvirke – der hvor andre har beslutnings-kompetencen.  Den kalder jeg Andres verden. Egentlig så er den sidstnævnte et fragmenteret billede af verdener – dvs. at den kan være svær at få et overblik over, for det er der, hvor du skal leve efter andres værdier, følelser og erfaringer i stedet for Din verden, hvor det handler om dig, dine værdier, dine følelser og dine erfaringer.

I billedet nedenfor kan du også se en række pile – det er der, hvor vi påvirker hinanden. Det er også der, hvor vi selv har mulighed for at bestemme, hvorvidt pilene skal komme ind i vores egen verden og påvirke den – og i hvor høj grad.

Mit råd ville være at fokusere på, at udvikle den verden, hvor du har beslutnings-kompetencen. Det er den, hvor du vælger din egen reaktion, din egen handling eller dine egne tanker.

Den anden verden er den, hvor du lader dig påvirke af, hvad andre tænker, tror, mener og gør. Det er typisk her, hvor du lader dig påvirke af andres værdi og tankesæt på en måde, som ikke gavner dig. Det kan være, at du hører dig selv sige ting som: ”Jeg gør sådan her, for ellers tænker ”de” et eller andet om mig”. Det er også typisk her, hvor du ofte refererer til, hvad ”man” gør, frem for at finde ud af hvad du selv synes er det rigtige.

De to verdener har ikke noget overlap, med mindre du selv tillader det, og dermed lader dit liv styre af andres tanker, værdier etc.

I en familie, på en arbejdsplads eller andet kan der såmænd være ganske god mening i at man tager hensyn til hinanden, men det er noget helt andet. Det håber jeg, at vi alle gør i den grad, det giver mening, og i øvrigt ikke er til last undervejs.

Jeg har set mennesker nærmest blive flået i stykker, fordi de gerne vil gøre alle tilpas baseret på, hvad DE SELV tror, de andre tænker. Det er jo en umulighed at gøre det rigtige i den situation. Jeg har set voksne mennesker leve efter regelsæt, som gav mening for DERES forældre pga nogen omstændigheder under 2. Verdenskrig. Og som ikke giver nogen mening i dagens Danmark. Og det sker, fordi de ikke har stillet sig selv spørgsmålet: Hvorfor. Hvorfor gør vi sådan? Hvorfor er det i nogen familier utænkeligt at få andet end risengrød og flæskesteg juleaften, hvor det i andres familier er utænkeligt at spise and.

Det kan godt være skræmmende at være mest i den første verden, for der bliver du nødt til at være bevidst om, hvad DU synes er det rigtige, og kan reagere i overensstemmelse med det. Men det kan også være der, hvor du bliver mere spændende og defineret som menneske.

Og ligesom alt andet frydefuldt i livet så kommer heller ikke dette let, men kræver en del øvelse – fremfor alt bevidsthed. Det gode er, at alle kan gøre det, og alle har forudsætningerne til det.Tilmelding til nyhedsbrev

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!