Overlev julen / How to survive Christmas



Overlev julen





Det der med julen – det kan godt gøre folk gråhårede før tid. Men her kommer nogle almindelige jule-problematikker, og hvad du kan gøre.





Julen repræsenterer på mange måder et lidt uheldigt mix: Mange mennesker, store forventninger, travlhed og afgrænset tid og plads. Men hvordan kan du selv bidrage til, at det bliver en dejlig oplevelse?





  • Sørg for, at den enkelte har plads nok. Det duer fx ikke at regne med, at fire mennesker kan sidde i en 3-personers sofa. Det kan være, at I skal flytte rundt på møblerne – måske sætte nogen af dem ud i garagen eller andre steder, så man kan bevæge sig rundt.


  • Tænk kreativt, hvis folk skal blive og overnatte – måske spisestuen har masser af plads, men ingen senge? Så flyt senge eller madrasser der ind, når det er sengetid.


  • Sørg for at gæsterne kommer ud og får noget frisk luft, hvis de er der i flere dage. Det vil dels højne humøret, dels sikre at der kommer ilt gennem huset.


  • Sæt rammerne for samværet: Der er morgenmad ca. kl. xx, frokost ca. kl. xx og aftensmad ca. kl. xx. Vi skal hjælpe hinanden med opvasken. Den og den skræller kartofler, den og den dækker bord etc.


  • Sæt rammer for gavegivningen (måske lidt sent på måneden at sige det). Fx: Voksne får gaver til max xx antal kroner. Børn for max xx antal kroner.




Så er der dig og dine gæster – dem er der også flere slags af





  • Den trætte vært. Det er ikke rart at være et sted, hvor værten er nedslidt. Derfor kan du med fordel i rammesætningen oven for beslutte ting som: Hvem pynter juletræet, hvem henter gaverne og lægger under, hvem gør hvad hvornår for at sikre en god jul for jer alle sammen. Hvis du er gæst, så sig fx, at du nok skal stå for at rydde af bordet efter maden, at du tager opvasken etc. Så behøver værten ikke også gøre det.


  • Gæsten på særlig diæt. Her er det kun god stil at gøre opmærksom på det i så god tid som muligt og hjælpe værten med fx selv at medbringe det sværeste. Fx det glutenfrie brød, veganerpølsen, eget sødemiddel etc etc. Er du værten, så spørg hvis du er usikker.


  • Gæsten, der drikker for meget. Her kan du sørge for, at der er mere vand, saft og sodavand på bordet, end der er vin og øl.


  • Den vrantne teenager. Typisk vil de hellere være sammen med vennerne end familien, så sørg for, at der er mulighed for det. Det kan også være deres jævnaldrende fætre og kusiner, eller naboens Åge.


  • Den nye kæreste. Her er det god stil tidligt at fortælle, at du tager en ny kæreste med, så værten kan fortælle det til gæsterne. Og så skal den nye kæreste i øvrigt bare behandles venligt imødekommende lige som alle andre gæster.


  • Er du gæst? Jamen så fortæl, hvornår du kommer, hvornår du tager af sted igen – og hvis du er irriteret eller ikke er til store sammenslutninger, så gå en tur, læs en bog – men lad det for guds skyld ikke gå ud over hele selskabet.




Med ønsket om en rigtig dejlig jul for alle





Læs mere her: http://www.telegraph.co.uk/topics/christmas/12053260/A-psychologists-guide-to-surviving-Christmas.html





Tilmelding til nyhedsbrev



















Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!