Hvornår skal jeg give op - hvornår skal jeg fortsætte

Simplero blog - Facebook annonce - 1200 x 628 - 916 (8)

Jeg så lige en på TV forklare, hvordan man bare aldrig skal give op, fordi det siger noget om, hvilken slags menneske man er.


Jeg kunne ikke være mere uenig.


Mennesker med høj resiliens - høj modstandskraft ved præcis, at det at give op kan være en nødvendighed.


Så husk at hvis du må opgive noget af de RIGTIGE grunde, så er det fordi, du er i stand til at tage gode beslutninger på dine egne vegne.


Her er 9 eksempler på, hvornår du skal give op - og 9 eksempler på hvornår du ikke skal.


Jeg håber, du kan bruge det til noget.


Når man skal give op:

  1. Når det går ud over dit mentale eller fysiske helbred: Hvis en aktivitet vedvarende forårsager stress eller angst, er det en god ide at trække sig tilbage. Bliver man for opsat på at gennemføre noget, så kan man misse at holde øje med, om ens krop kan følge med. Det kan mennesker med stress, hjerteanfald, mavesår og meget andet tale med om.
  2. Når målet ikke længere afspejler dine værdier: Mål ændrer sig over tid; det er okay at give op, hvis de ikke længere er vigtige for dig. Er din motivation for at nå målet forsvundet, så er der ingen grund til at bruge yderligere krudt på det.
  3. Hvis indsatsen overstiger belønningen: Når du investerer mere energi, end du får tilbage, kan det være tegn på, at det er tid til at stoppe.
  4. Ved vedvarende fiasko trods ægte indsats: Nogle gange er gentagne fiaskoer et tegn på, at det er tid til at prøve noget nyt. Måske du simpelt hen er på vej i den forkerte retning baseret på, hvad du har af overskud eller ressourcer.
  5. Når relationer bliver skadelige: Hvis et forhold (professionelt eller personligt) tærer på dig, tager noget fra dig i stedet for at støtte dig, så skal du af hensyn til dit helbred trække dig tilbage.
  6. Hvis betydningen af målet er faldet betydeligt, hvis du ikke kan se, at det gavner dig at nå målet, så brug din tid, energi og ressourcer på noget andet.
  7. Når dit forbrug af tid, energi og ressourcer på at nå et specifikt mål forhindrer dig i at nå andre lige så eller vigtigere mål, så bør du revurdere. Det kan fx handle om en helhedsbetragtning af de afsavn du eller din familie må have, for at tilfredsstille dit behov for at nå et mål, der er vigtigt for dig - men ikke for dem.
  8. Når miljøet er usundt eller giftigt: Forventer du selv eller forventer andre, at du skal gennemføre noget i et miljø, der er skadeligt for dig, så er det også på tide at trække sig.
  9. Hvis det handler om, at du skal nå nogen andres mål og ikke dine egne, så er der simpelt hen ikke nogen grund til at fortsætte. Heller ikke selv om de er overbevisende. Det ligger hos dem og er deres problem. Ikke dit. .



Omvendt er der masser af situationer, hvor man kan lære noget af modgangen, og hvor man. Der er derfor situationer, hvor det godt kan betale sig, at du hænger i. Som fx her: 
 

  1. Når du møder midlertidige udfordringer. Du vil altid møde udfordringer, og det handler om at håndtere dem klogt og så du lærer af dem.
  2. Du skal ikke give op, når du møder udfordringer eller modstand på vej mod noget, der er af stor betydning for dig. Når du har dybe følelser investeret i det, fordi det er vigtigt. Har du passionen, så hæng i!
  3. Når du kan se, at modstanden er til at overkomme og der i øvrigt er fremskridt, så husk, at fremskridt er fremskridt – og noget modstand kan man gå rundt om.
  4. Når modstanden lærer dig noget nyt, som du kan bruge fremover enten til det nuværende eller noget andet. Det er grundlæggende sådan vi lærer noget i livet: Via modstand. Det er sådan, du har lært at cykle, svømme, tale engelsk og spille guitar.
  5. Når andre støtter og opmuntrer dig undervejs. Det kan give dig ekstra energi og motivation til at fortsætte.
  6. Når du har en klar plan og strategi: Når du har planlagt både hvor du vil hen og hvordan, så vil du undervejs føle dig på sikker grund OGSÅ når du møder modstand. Så hæng du bare i.
  7. Når det er udfordrende, men opnåeligt: Der er få ting, der føles bedre end at håndtere noget, der er svært. OG du lærer noget af det.
  8. Du skal selvfølgelig også blive ved, hvis din personlige pris for at ikke at gøre det bliver for høj. Hvis omkostningerne bliver for store. Det er noget, kun du kan vide. Et råd: Lyt til din krop i din beslutning. Mange har en solid mavefornemmelse – og den har som regel ret.
  9. Når du er tæt på at nå dit mål: Hvis du kan se målstregen, så kan du forhåbentligt også finde den ekstra energi, der skal til for at krydse den.


    Hver situation er unik, så det er vigtigt at reflektere over de specifikke omstændigheder i hvert enkelt tilfælde. Husk at resiliens også handler om at kende sine grænser og være i stand til at tilpasse sig, når det er nødvendigt.


Vil du være bedre til at træffe beslutninger, der er gode for dig, så ring eller skriv - 26 18 61 90 eller mhl@mettehl.dk


Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!