Den usynlige leder

Simplero blog - Facebook annonce - 1200 x 628 (2)

Det hænder, at vi vores arbejdsliv render ind i Den Usynlige Leder. Det er lederen, som holder sig meget for sig selv, som oftest gemmer sig bag sin computer uden at fortælle, hvad han/hun laver (og det er både mænd og kvinder), og som enten vrider sig uden om ansvaret eller som værre endnu bliver tøsefornærmet og sladrer om det, når andre tager det uformelle ansvar og får tingene gjort.


Manglende ledelsesinformation

Den Usynlige Leder har heller opmærksomhed på at sørge for, at formidle den overordnede ledelsesinformation videre ned til teamet i en version, så den bliver relevant lige for det teams funktion. Og teamet skal nok få opsøgt informationen - den bliver bare uformidlet, fragmentarisk og kan for en vis dels vedkommende godt være på rygtebasis. Og så gør den måske mindre gavn end nytte.


Frustration og usikkerhed

Det er meget frustrerende at være udsat for Den Usynlige Leder. Man kan komme i tvivl om man gør sit arbejde godt nok, om der er nogen forventninger og hvilke de i så fald måtte være. Og når alle i teamet agerer ud fra den usikkerhed, så vil alle enten arbejde i hver sin retning - eller en fra teamet tager den uformelle lederrolle. Og uanset hvordan man vender og drejer det, så vil der let opstå konflikter.


Lavere produktivitet og kvalitet

Jeg har oplevet flere Usynlige Ledere. Og hver gang har fraværet af ledelse ført til interne stridigheder, øget sladder, unødvendige kampe om hvem der har ret - og hver gang er produktiviteten og kvaliteten faldet.


Feedback og forventninger

Hvad kan man så gøre? En mulighed er sober feedback. Jeg er selv ret begejstret for denne model:
 

  • Hvad er det, jeg observerer - og det skal være helt specifikt
  • Hvad er det, der sker med mig, når jeg ser det
  • Hvad er det for en adfærd, jeg ønsker i stedet - igen specifikt


Lad mig give et eksempel:


  • Kære leder - ved afdelingsmødet i tirsdags bemærkede  jeg, at du ikke sagde noget, da vi spurgte om nyt fra ledermøderne. Vi ved alle, at der blev holdt et møde med deltagelse af alle afdelingslederne.
  • At du ikke bød ind, undrer mig, for jeg ved, at de talte om næste års budgetter, som direkte rammer os.
  • Jeg vil godt bede dig om enten at sende en mail ud til os i teamet om, hvad næste års budget betyder for os - eller bede dig om at indkalde til et møde, hvor du gennemgår det.

 

Hvis lederen så ikke gør det, så kan man igen komme med feedback:

  •  Jeg bad dig om at orientere os om budgettet, og det valgte du ikke at gøre
  • Det gør mig forvirret over, hvad jeg skal prioritere i mine opgaver det næste stykke tid
  • Hvis du ikke ønsker at fortælle om budgettet, så vil jeg godt bede om et møde, hvor vi gennemgår prioriteringen af mine opgaver.


Dine valg

Hvis det undervejs viser sig, at lederen virkeligt ikke ønsker at være synlig, så har du tre valg, som jeg ser det:
 

  1. Bliv - og find din rolle under Den Usynlige Leder, hvis du kan holde det ud
  2. Se dig om efter noget andet. Du og din karriere har ikke råd til at kæmpe op ad bakke til noget, der aldrig kommer til at ske. Du bliver bare frustreret og irriteret og for meget i tvivl om dine egne evner.
  3. Gå til din leders leder og fortæl sobert og faktuelt, hvad der sker, og hvilke specifikke konsekvenser, det har. Denne ville jeg selv være varsom med, og den vil helt afhænge af dit forhold til vedkommende - og hvor meget du er klar til at miste. Hvis du gør det uden opbakning fra de andre team-medlemmer, så kan det let blive dig, der bliver udpeget til at være den besværlige. Med de konsekvenser, der kan komme af det.


Der kan være mange grunde til, at en leder vælger at være usynlig, men uanset hvad så har vedkommende en stor indflydelse på dit arbejdsliv, og derfor har du både lov til og kan forvente noget feedback om dit arbejde. Du har brug for at vide, om du er på den rette vej, om du leverer, om dine mål og afdelingens mål passer sammen osv.

Det forpligter at være leder, og nogen ledere er bare ikke særlig gode til at løfte ansvaret, og så kan du hjælpe vedkommende bl.a. ved hjælp af ovenstående feedback-teknik, så dit arbejde ikke lider overlast.

Overvejer du i øvrigt at skifte arbejde, så kan du med fordel bruge denne checkliste

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!