Sorg koster!



Sorg koster!



Vores berøringsangst koster dyrt





Så har du råd til at lade være med at gøre noget?



”Sorg* i dag er det, som stress var for 5 år siden”. Det sagde en skøn kollega til mig en dag, og hun har HELT ret.



Når man hjælper folk gennem et struktureret forløb, så løber jeg hele tiden ind i ”Uha – det er for privat”. Det bliver så brugt som forklaring på, hvorfor virksomheden ikke vil tilbyde bearbejdningsforløb for deres medarbejdere.



Nedsatte funktioner



Og det til trods for, at når man er i sorg, så fungerer ens hjerne ikke så godt:



  • Man har nedsatte analytiske evner
  • Man kan ikke fokusere lige så godt, som man plejer
  • Man har koncentrationsbesvær
  • Mange oplever, at de går rundt i en ”glasklokke” og ikke er helt til stede. Dvs. præcis som ved stress, alkoholmisbrug eller andet så fungerer man nedsat.


Vi taler om en alvorlig tilstand, der påvirker andre end privatsfæren



  • Hvis din ægtefælle er død, så har du en 93% forøget risiko for at blive involveret i et alvorligt færdselsuheld
  • Selvmordsraten for efterladte ægtefæller stiger med 242%
  • 10% af medarbejderne i en virksomhed vil på et givet tidspunkt være så påvirket af det, at de ikke fungerer så godt, som de kunne


Sorg er dyrt – og der kan gøres noget



Og det er rigtigt, at sorg berører privatlivet. Det gør alkohol, rygning, stress og andre ting også. Men det berører altså også arbejdslivet – og det berører en virksomheds bundlinje:



  • Mister virksomhedens leder sin ægtefælle eller et barn, så viser undersøgelser, at virksomhedens omsætning falder 20-25% det følgende år. Det påvirker altså medarbejdere og medarbejderes økonomi. Så grænser det til at være uansvarligt ikke at få bearbejdet sin sorg hurtigst muligt.
  • Kompliceret sorg koster årligt det danske samfund 3,4 milliarder – og 10-15 % af sorgtilfælde vurderes til at være komplicerede. Så kan du selv gange op.
  • Sorg ligger ofte bag diagnoser som fx depression (der er sågar kommet en decideret diagnose på: Kompliceret sorg), ADHD og PTSD.


Så nej, sorg er ikke kun privat – det er en i øvrigt helt normal menneskelig følelse, der også påvirker dit produktionsapparat og din bundlinje. Og derfor skal du tilbyde hjælp til enten dig selv eller dine medarbejdere.



*Og sorg er alt muligt andet end dødsfald: Det kan være skilsmisse, brud, konkurs, fyring, ufrivillig abort, flytning - i alt er der over 40 forskellige livsbegivenheder, der giver sorg.



Ring 26 18 61 90 og hør, hvad du kan gøre

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!