Når du ved, sorgen kommer…

Normalt forbinder vi sorg med et tab, der har været, men når man ved, at sorgen vil komme - når vi bliver klar over, at en skal dø, så sætter det også gang i sorgen. Faktisk kan det starte lige så snart, vi bliver klar over, at et sygdomsforløb eller lignende kan ende med døden.

 

Forventning om sorg

Forventningen om sorg giver stort set de samme symptomer som “almindelig” sorg. Herunder at være ked af det, at glemme ting, at have svært ved at koncentrere sig og at føle sig uoplagt. Vi sørger måske også, at den døende har mistet sin selvstændighed, sine håb, sin stabilitet og sin identitet.

 

Det kan være, at du går rundt og er på vagt og venter på, at telefonen ringer, eller kan se, hvordan ham eller hende, du elsker, blive mere og mere syg. Det kan føles udmattende. Hvis den, du elsker, har været alvorligt syg de seneste måneder, hvor hospitalsbesøg kan være begrænsede pga corona, så kan det have været endnu sværere bare at gå rundt og vente på, at telefonen ringer.

 

Lettelse kan give skyldfølelser

Når han/hun så dør, så kan der følge lettelse med, som så kan give skyldfølelser. Du skal vide, at de følelser er helt normale, og at de på ingen måder ændrer, hvad du føler for ham/hende. Her er der nogle gode råd, når du ved, at sorgen kommer:

 

  1. Anerkend dine følelser. Ved at sætte ord på dem, så tager du toppen af smerten fra dem. Føler du dig, nervøs, angst, ked af det, skuffet, sårbar, vred….? Hvis du har det svært med at komme af med dine følelser, når du har anerkendt dem, så gør noget, så du får det bedre. Lyt til musik, dans, syng, ring til en ven eller gå en tur. Når man anerkender det hele, så har an fokus på sine følelser en ad gangen og på det, at de bor i fortiden - og du er her lige nu.

  2. Forventningen om sorg føles som isolation - særligt hvis du bruger al din tid og energi på at tage dig af den døende. Prøv at finde tid til at fortælle nogen, du kender godt, hvordan du virkeligt har det.

  3. Forsøg at få noget tid bare til dig selv, så du ikke brænder sammen. Prøv at få dig gode sovevaner ved at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tidspunkter hver dag.

  4. Brug den tid, der er tilbage på at få sagt alt det, du har brug for at sige. Det kan være at takke for noget, at undskylde og at fortælle, at du elsker dem. Tænk også over, hvad du har brug for at spørge om.

  5. I arbejdet med sørgende, så hører jeg ofte, hvordan det gør ondt, at man ikke fik sagt farvel. At sige farvel er et meget vigtigt signal til dit hjerte.Det viser, at vi kan sige farvel og stadig væk være ok. Og hvis de dør før jeres næste samtale, så er det en ting mindre at føle skyld over. Prøv at modstå at sige farvel og så tilføje “vi ses i morgen!”, for det fjerner betydningen af farvellet. Og det kan godt være, at I ses den følgende dag, så prøv at vende det, så ‘farvel’ kommer til sidst: “Vi tales ved i morgen, sov godt, farvel” På den måde kan du både regne med og håbe, at I ses igen OG få sagt farvel. Tænk på farvel som et punktum. Det kommer altid til sidst.

 

Jeg ved, at dette kan være en svær tid, og du er velkommen til at sende mig en mail eller ringe (26 18 61 90 , hvis du har brug for lige at vende situationen.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!