Julen og alle dens forventninger



Julen og alle dens forventninger





Din familie er jo nok som de flestes: Et halv-kaotisk møde over en god middag d. 24. december og derefter nogen timer, hvor diverse forventninger hos deltagerne enten bliver mødt eller ikke mødt med deraf følgende forskellige tilfredshedsniveauer og måske også frustrationer.





Hvorfor? Fordi vi alle sammen har vores forventninger om, hvordan julen skal være, og de er meget ofte ikke hverken ens eller afstemt med dem, man holder jul med.





Det kan være, at gaverne er for få eller for mange. At mandelgaven var for fjollet/ikke som den plejede/slet ikke var der, for værten syntes, der skulle serveres citronfromage. Det kan også være, at de voksne giver eller ikke giver hinanden gaver. Eller nogen gør, og andre gør ikke. At gaverne til og fra børnene er for dyre eller for hjemmelavede. At der kun bliver serveret and og slet ikke flæskesteg – eller omvendt. At de sukkerbrunede kartofler har fået for meget eller for lidt. Osv osv osv.





Mit bud er, at juleaften nok er den aften på året med flest forventninger og vanetanker og dermed nok også er den aften, hvor flest mennesker oplever, at de har måttet gå på kompromis med, hvad der ”burde have været”, men det kan man undgå.







  • I god tid – sådan ca. nu – så få talt med dem, du skal holde jul med om, hvad I hver især forventer
  • Aftal hvem der står for hvad
  • Hvis du kan, så prøv at gøre klart for dig selv, hvad der det vigtigste element for dig, (og lige her duer ”at jeg bestemmer” så ikke) og tal så om det med dem, du skal holde jul med. Og bed dem om at gøre det samme. Og prøv i fællesskab, INDEN I mødes d. 24., at få lagt de rammer, som I alle har det godt i.




Og du kan i øvrigt fint bruge modellen på alt muligt andet. Jeg kalder det forventningsafstemning og kommunikation – og den virker hver gang. God jul!Mit bud er, at juleaften nok er den aften på året med flest forventninger og vanetanker og dermed nok også er den aften, hvor flest mennesker oplever, at de har måttet gå på kompromis med, hvad der ”burde have været”, men det kan man undgå.





Tilmelding til nyhedsbrev

















Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!